Стрептокарпус

Стрептокарпуса е представител от семейството на Gesneriaceae, братовчед на стайната Теменужка (Сентполията). Характеризира се с продълговати и тесни листа събрани в розетка. Цветът му е в кичеста или фуниевидна форма и се извисява над растението с помоща на тънко стебло, след прецъфтяване се образува шушулка пълна със семена, които ако цветът е бил опрашен могат да бъдат засяти.

  • Поливане  Растението се полива умерено, най-добре когато горния слой на почвата изсъхне, полива се отстрани на саксията, за да не загнива розетката.
  • Торене  Подхранването на Стрептокарпусите има ключово значение за тяхното развитие, за това е хубаво два пъти в месеца да се наторяват с тор с равно съотношение на азот, фосфор и калий  20:20:20
  • Светлина  Ярка, но непряка слънчева светлина.
  • Температура 10-22°C

Размножаване

Стрептокарпусите са сравнително лесни за размножаване,а най-лесния начин за това става чрез изрязване на листо по дължина, като се премахва централната жилка и листата се поставят във влажен торф и перлит. След развиването на младите розетки те се засаждат в индивидуални съдове.

Вашият коментар